0406.Gesloten Afdeling VIC Parklaan 1 Tilburg

LocatieCentrumlocatie Daniël de Brouwerpark kenmerkt zich door een afwisseling van één- en twee laagse bebouwing met een plat dak en één laagse bebouwing met een kap in een bosrijke omgeving met lanen van monumentale beukenbomen. De Parklaan zal in de toekomst als ontsluiting van de aan- en afvoer van goederen dienen voor het terrein. De nieuwbouw is gepland ter plaatse van de bestaande paardenwei, de locatie geeft beperkingen aan het gebouw die zorgvuldig zijn ingepast.
ZorgBinnen het gebouw wordt zorg met een dagcyclus van 24 uur aangeboden. De drie woongroepen zijn kleinschalig opgezet. Twee groepen van zes en één groep van vier, totaal 18 bewoners. Elke groep heeft een eigen woonkamer met buitenruimte. Het gebouw biedt ruimte voor dagbesteding en recreatie.
Sommige cliënten zullen longstay verblijven terwijl andere cliënten wel toekomstperspectief kan worden geboden. 
Besloten pleinDoor het introduceren van   een besloten plein is het mogelijk om van de ene woongroep naar de dagbestedingsruimtes te bewegen zonder dat een andere groep gestoord wordt. Centraal in het besloten plein bevindt zich de observatie ruimte, vanuit deze ruimte is het gehele gebouw 24 uur te overzien zowel visueel als virtueel. 
GebouwHet gebouw bestaat uit een centrale kern met vier vleugels. De centrale kern heeft een vrije hoogte van 3,6 meter, de woongroepen 3 meter.  Tussen de groepswoningen bevinden zich de patio’s en besloten buitenruimtes met mogelijkheid tot sporten en ontspanning. Boven de studio’s bevindt zich de installatie kruipruimte hierdoor ligt het dak hoger boven de gangen en gedeeltelijk boven de studio’s . Deze daklijn komt terug bij de besloten buitenruimtes en zodoende is het bijna onmogelijk om het gebouw te ontvluchten. Bij de vormgeving van het gebouw zijn de zichtlijnen de basis geweest, dit vertaalt zich door naar de stedelijke ruimte. de wanden zijn schuin daar waar dit nodig is om zichtlijnen te waarborgen.
Dichte wanden zijn voorzien van glaskozijnen daar waar zicht nodig is van de ene naar de ander ruimte.
Rondom het besloten plein bevinden zich de afzonderings- en separeerruimte, een ontvangstruimte en de personeelsingang welke tevens dienst doet als ontsluiting voor ambulance medewerkers  bij calamiteiten. Naast deze hoofdingang heeft elke groep een eigen entree.
Mollestbestendig waar nodig, Humaan en huiselijk waar mogelijkHet casco is gemaakt van gewapend beton en stalen kozijnen en deuren met uitbraakwerende P6B beglazing en voorzien van lamellen zonwering in de spouw. De huid van het gebouw is gemaakt van metselwerk en houten latten in ceder kleur welke zorgen voor een humane uitstraling.
De overstekken creëren een natuurlijke overgang van binnen naar buiten. Per functie zullen andere kleuren worden gebruikt om de dagcyclus zoveel mogelijk te ondersteunen. Met fotobehang kunnen belevingen worden ondersteund. De studio’s zijn in basis molestbestendig met gladde muur en vloerafwerking. De tv kan achter slagvast glas geplaatst worden.Door de hoge plafonds is het mogelijk om akoestisch materiaal toe te passen.
Zodra de cliënt meer prikkels aankan kunnen er meer sfeerelementen toegevoegd worden. 
TechniekHet gebouw zal worden voorzien van hoogwaardige domotica techniek. Per studio is alle techniek bedienbaar in de techniekkast, daarnaast kan alles bediend worden vanuit de centrale observatieruimte. Naast de visuele zichtlijnen is het gebouw voorzien van camera bewaking en een uitluister/oproepsysteem.
De riolering van de natte ruimtes kan geïnspecteerd worden. Het gebouw wordt voorzien van luchtbehandeling met koeling. 
Gebouw en zijn plekHet gebouw zoekt zijn aansluiting met de omgeving door zijn één laagse hoogte, de hogere kern reageert op de twee laagse tussen bouw van de Bosstraat 4c. De hoofdentree aan de Parklaanzijde en de introductie van een tussenstraat zorgen voor een optimale ontsluiting van het gebouw.
Parklaan 1 is net als alle overige gebouwen op het terrein vormgegeven als een solitair gebouw, een moderne villa in een groene omgeving. 
Gesloten met het idee van openBij het ontwerp van het gebouw is gekozen voor een andere benadering dan traditioneel.
Dus geen gebouw met een hekwerk rondom, maar het gebouw is het hekwerk, zodoende ervaart de cliënt de buitenwereld optimaal vanuit zijn of  haar studio. De binnenpatio’s zorgen voor bescherming maar aan de andere kant ook voor visueel contact met buitenwereld.

Opdracht:                                       

16 appartementen Very Intensive Care voor cliënten met gedragsproblematiek             

Opdrachtgever:                               

Idris

Gebruikers:                                    

Idris

Ontwerp/architect:                          

Dynamo Architecten, Utrecht 

Constructeur:                                 

H4D, Dongen

Ontwerp E-W installaties:                 

 Nelissen ingenieursbureau bv, Eindhoven

Oplevering:                                    

 Definitief Ontwerp november 2016.

BVO:                                             

2413 m2