0119. Beukenlaan 1-3, 22 Zorgappartementen te Zundert

Het gezinsvervangend tehuis aan de Beukenlaan te Zundert is begin jaren tachtig gerealiseerd op initiatief van een aantal zeer betrokken ouders. Enkele jaren geleden werd terecht geconstateerd dat deze woonvorm niet meer voldeed aan de eisen die cliënten thans mogen stellen aan het wooncomfort. De bestaande voorziening is door de zorgaanbieder Amarant verkocht aan de woningcorporatie Zorgvoorwonen die gelijktijdig ook de naastgelegen vrijstaande villa aankocht. Dit maakte de weg vrij voor vervangende nieuwbouw.

De planvorming is in nauwe samenwerking met de toekomstige gebruikers voorbereid. Het bestaande gezinsvervangend tehuis was bedacht vanuit het concept van groepswonen, kleine kamers met gedeeld sanitair en gemeenschappelijke woonkamers. In het nieuwe complex kunnen bewoners zelfstandig wonen met gebruik van eigen sanitair en indien gewenst ook hun eigen eten bereiden. Voor de nodige sociale contacten is eveneens voorzien in gemeenschappelijke eetzaal en gemeenschappelijke woonkamers. Tijdens de realisatie kon elke bewoner zijn eigen afwerking bepalen van vloeren en wanden.

Tijdens de realisatie kon elke bewoner zijn eigen afwerking bepalen van vloeren en wanden. Het leuke is dat elke bewoner bij zijn eigen kleur woont en om daar te komen al dan niet een aantal kleuren dient te passeren.

’s Avonds zorgt de lichtdoorlatendheid van de panelen eveneens voor de buitenverlichting van het binnenterrein.

De gevels zijn voorzien van buitengevelisolatie afgewerkt met een koperkleurige metaalverf, daarmee is het tevens het eerste gebouw in Nederland met deze afwerking.  De hoek-verdraaiing van het gebouw wordt benadrukt door de diverse kleurtinten van de metaalverf. De verdraaide galerij is om privacy redenen dichtgezet met gekleurde kunststofpanelen.

Het gebouw bevindt zich op de hoek Beuken-/Eikenlaan te Zundert en maakt een duidelijke verbindende straatwand.De ritmiek van de bestaande villa’s is overgenomen in de verticale geleding van de nieuwbouw. Zodoende ontstaat een vervlechting van de kleinschalige-verticale ritmiek en een grotere horizontale belijning, waardoor het gebouw kleinschalig doet ogen. 

Opdracht
22 zorg appartementen voor licht verstandelijk gehandicapten bewoners.

Opdrachtgever
Thuisvester, Sprundel.

Gebruikers
Amarant, Tilburg

Ontwerp/architect
Dynamo Architecten, Utrecht

Constructeur
Blaauw & Partners, Groningen

Ontwerp E-W installaties
Dynamo Architecten

Aannemer bouwkundig
Goldewijk Steenbergen

Aannemer werktuigbouwkundig
Installatiebureau van der Put, Dinteloord/Brabant Installatie Techniek, Roosendaal

Aannemer elektrotechnisch
Mens Janssen, Roosendaal

Toezicht
Thuisvester, Sprundel

Directievoering
Dynamo Architecten

Oplevering
Februari 2009

BVO
1998 m2