0417.NDSM -Scheepsbouwloods / IJver-restaurant

Restaurant IJver is de juiste plek om te eten of drinken met uitzicht op de overdekte atelierstad. Het gebouw is gebaseerd op een genieloods. Een geprefabriceerd demontabel stalen skelet gebouwd met een stalen huid en gevelluiken. De gevels zijn gemaakt als een zelfdragende houten schaal bekleed met gebrande stalen felsplaten. Bijzonder is de ontkoppeling van de nieuwbouw met de onderliggende monumentale lasvloer. Het staalskelet staat als een tafel met haar kolommen direct op de boorpalen. De gaten voor de stalen buispalen zijn geboord door de weke betonvulling van de lasvloer. Hierdoor is de ongefundeerde lasvloer ontkoppeld van de Nieuwbouw. Zetting en zakking van oud ten opzichte van nieuw is nu geen probleem.  

In het midden van het restaurant verdeelt een grote bar de ruimte. Grote trappen verbinden met twee kleine vergaderzalen op de tweede verdieping. Onder de vloer bevindt zich de keuken. Het restaurant is dus een twee verdiepingen hoge ruimte met dit gebogen dak. Grote stalen ramen tonen ons de atelierstad en de oude hal. Doordat het terras tegelijkertijd binnen en buiten is, is het 24/7 weerbestendig.

Opdrachtgever :             

Stichting Kinetisch Noord, Amsterdam

Huurder :                       

 IJver /  Cafe’ Vrijdag

Projectarchitect :             

Dynamo Architecten , Utrecht

Interieur architect          

 Adam Marshall, Amsterdam

Constructie :                   

Bouwadviesbureau Strackee bv, Amsterdam

Installatie-advies:            

Linssen Installatiebureau, Amsterdam

Brandveiligheids-advies:  

LBP-sight , Utrecht

Bouwmanagement :        

Boondock , Amsterdam

Aannemer :                    

De WaardBouw bv , Amsterdam

BVO                              

640m2

English : The IJver – restaurant is  the right place to eat or drink opposite the indoor atelier-city. It is based on a army shed. So prefabricated and build as a steel kit on top of a monument-floor. The facades are a wooden shell cladded with burned steel plates . 

In the middle of the restaurant a large bar divides the space. Large stairs connect with two small conference rooms on the second floor. Underneath the floor is the kitchen. So the restaurant is a two story high space with this bended roof. Large steel windows show us the atelier-city and the old hall. Because the terrace is indoor and outdoor at the same time, it is 24/7 weatherproof.