0271.Mahlerstraat 95 Tilburg

Het bestaande gezinsvervangende tehuis aan de Mahlerstraat voldeet niet meer aan de huidige eisen binnen de gezondheidszorg.

De door dynamo architecten ontworpen vervangende nieuwbouw bestaat uit 21 zorg-eenheden en 3 gemeenschappelijke woonkamers. De nieuwbouw is een 3 laags gebouw, welke aan de entree(zuid)zijde is ingesneden ten behoeve van de gemeenschappelijke terrassen.

Het gebouw is gesitueerd in Tilburg-Noord, de 3 laagste massa gedraagt zich als een tussenvorm tussen de ‘stempels’ van de 10 laagste galerijflats en de 2 laagste bebouwing met schuine kap in de omgeving. De privĂ©-tuin is gescheiden van het openbare terrein door middel van een groenblijvend begroeid hekwerk.

Binnen het gebouw is de rondgaande verkeerszone geprojecteerd rondom de centrale voorzieningen zoals, de zorgbadkamer, de slaapwacht, wasruimtes en bergruimte. Via het ruim opgezette centrale trappenhuis onder de lichtstraat wordt de kern van voldoende daglicht voorzien.

Het gebouw is collectief aangesloten op stadsverwarming. Warmwater wordt middels zonnecollectoren voorverwarmd. De verlichting is voorzien van energiezuinige Led verlichting. Door het compacte ontwerp is de energievraag zeer laag.

De gevel is uitgevoerd in grijs-bruin metselwerk met een glinsterende metaaltoeslag voorzien van een terugleggende gepointmasterde donkere voeg. De ritmiek van de eenvormige kozijnen verspringt over de drie verdiepingen, waardoor met eenvoudige middelen een gevarieerd gevelbeeld ontstaat en er geen brandoverslag kan plaats vinden tussen de verdiepingen. De kozijnen zijn verdiepingshoog en deur-breed en voorzien van frans balkon.

Opdracht

Nieuwbouw 21 zorgappartementen voor verstandelijk gehandicapten ouderen.

Opdrachtgever

Amarant Groep

Ontwerp/architect

Dynamo Architecten

Constructeur

Hooijen Tilburg

Ontwerp E-W installaties

WHR installatie-adviseurs,Breda

Aannemer bouwkundig

Maas Jacobs, Zundert

Aannemer werktuigbouwkundig

Verstappen van Amelsvoort, Nuland

Aannemer elektrotechnisch

Van Wanrooij electrotechniek, Dongen.

Oplevering

Januari 2013

BVO

1881 m2