0275.ArtEZ Enschede

De Kunstacademie Arnhem- Zwolle wil haar kleinere vestigingen samenvoegen in een groter gebouw. Ze heeft daarvoor de voormalige textielfabriek Tetem 2 te Enschede op het oog. Het programma van eisen beschrijft naast de Ruimte behoefte , een passend ontwerp bij haar onderwijssysteem. Daarnaast zal het een duurzaam gebouw zijn dat behalve de  Trias energetica , toekomstbestendig moet zijn door onder andere een flexibele indeling. 

Dynamo heeft gekozen voor een ontwerp in herkenbare elementen. Het

Startblok, de Klos, Catwalk, de Omgang, de Fabriek- zijn functionele en samenwerkende elementen met een verhaal. Een kunstopleiding is namelijk geen eenheidsworst en moet haar studenten verschillende soorten werkplekken kunnen bieden. De verkeersruimtes zijn dusdanig ingericht dat er transformaties mogelijk zijn voor interne presentaties. Het auditorium/ kantine functioneert 24/7 voor school, omwonenden en bezoekers. De beeldentuin op dak wordt de extensie van Enschedees Culturele Mijl en verknoopt zich met de Academie middels de tentoonstelling van haar verse 3D-producten. ART-in-progrEZz. 

Een goede school heeft verschillende plekken om je te op te houden, te werken en ook om de verbeelding te prikkelen. Een opleiding is namelijk meer dan alleen een studeer-fabriek. Een goed schoolgebouw fungeert als een campus en biedt ruimte aan overleg en faciliteert teamwerk. Dit hebben we zelf ondervonden tijdens onze studies en aan het Bauhaus te Dessau (D).

Opdracht                      

Tetem 2 , Enschede / Herbestemming van voormalige Textielfabriek tot Kunstacademie. 

Opdrachtgever               

ArteZ  

Ontwerp/ architect          

Dynamo Architecten 

BVO                              

4100 m2 ; Auditorium, kantine, Werkplaatsen, Fotografie en Mediakunst, Staff faciliteiten, verhuur, expositie-, verkeersruimte, parkeren, afval .

Fase                              

Architectenselectie