0337.Rijksmonument Brouwersgracht Amsterdam

Voor de restauratie en verduurzaming van het rijksmonument aan de Brouwersgracht 79-83 te Amsterdam hebben wij voor Borasino Arquitectos gevestigd in Lima Peru als uitvoerend architect opgetreden.

De bouwgeschiedenis van de Brouwersgracht 79-83 gaat terug tot het eerste kwart van de zeventiende eeuw. Op de eerste vogelvluchtkaart van de Balthasar Florisz van Berckenrode uit 1625 staat op het perceel reeds bebouwing met een steeg aan de rechterzijde ingetekend. In het derde kwart van de achttiende eeuw kwam de huidige klokgevel met Lodewijk XV-ornamenten tostand.

Onze werkzaamheden

Het oorspronkelijke dubbele woonhuis was vermoedelijk voorzien van een gezamenlijke opslagruimte op de vliering, de zakgoot tussen de twee zadeldaken wordt ondersteund door grenen kolommen met versierde gootklossen. Na bouwhistorisch onderzoek bleek dat er in de jaren 70 een kolom toegevoegd was, deze is weer verwijderd waardoor het mogelijk werd om een slaapruimte en badkamer op deze verdieping te realiseren.

Het complete dak is vervangen en voorzien van hoogwaardige isolatie op nieuw dakbeschot, daar waar mogelijk zijn de bestaande handgevormde holle pannen hergebruikt. Ter plaatse van de voormalige schoorsteen in het hart van het oorspronkelijke dubbele woonhuis zijn de pv panelen geplaatst.  

Ondanks dat het een rijksmonument betreft is toch gelukt om pv panelen te plaatsen. Deze zijn geplaatst ter plaatse van voormalige schoorsteen in het hart van het oorspronkelijke dubbele woonhuis.

Het glas in de schuiframen met roede verdeling is voorzien van geïsoleerd monumenten glas, waarbij de buitenste ruit bestaat uit ‘getrokkken’ glas, zodat het glas niet te viel spiegelt aan de brouwergrachtzijde.

De steeggevel (voormalige posthoorngang naar de schuilkerk aan de Prinsengracht 7) is voorzien van nieuw kalkpleisterwerk. De bestaande grachtgevel is in de loop der tijd ‘zwart’ gemaakt, oorsponkelijk vermoedelijk met lijnolie echter bij de laatste restauratie in de jaren 70 voorzien van muurverf.  Deze muurverf is hersteld.

Al het bestaande en nieuwe houtwerk aan de binnenzijde is reinwit geschilderd, waardoor de woning veel ruimer ervaart.  De gietijzeren onderdelen zijn zwart geschilderd zodat een mooi contrast ontstaat. De grachtgevel is in de bestaande kleuren gehouden waarbij het groen geen standaard groen is maar een olijfgroene kleur. 

Aannemer:

J.C. Nieuwenhuizen b.v.

Interieurbouwer:

atelier NijdamKrah